בס"ד אלול ה'תשפ"ג
להורי מחזור ל"ט- שמינית תשפ"ד
שלום וברכת שנה טובה לכולנו
אפתח בהודאה לה' על שכל תלמידנו חזרו שלמים לישיבה. יש להודות בלב שלם על הטובה הגדולה שאנו מקבלים את כל תלמידנו בחזרה בריאים בגופם ואני תקווה שגם בנפשם ורוחם.
אנו מתחילים את השנה האחרונה למסע הבנים בשנות הישיבה. אני רגיל לומר להם במפגש הראשון, שהמיוחד בשנה זו הוא, שאין לה הזדמנות שניה וכל יום שיחלוף לא יהיה כדוגמתו בשנה הבאה. משולה שנה זו לשעון חול המתחיל לאזול מיומה הראשון של שנת הלימודים, ותפיסה זו אמורה לחולל תודעה של רצון עמוק לכל תלמיד להיקשר ככל שיוכל יותר לישיבה, לחברים, לספוג מאווירת המקום ולתעדף נכון את בחירותיו כך שיוכל להביט בסיום השנה על עצמו ולומר ששנה זו הייתה יותר משנה רגילה בתהליך התפתחותו בישיבה.
השנה שלפנינו בנויה טכנית ומהותית משני חלקים. החלק הראשון יהיה דומה לשנה שעברה בקצב הלמידה וברצון להשיג את מירב המאמץ הלימודי ופירותיו בתקופת בגרויות החורף, והחלק השני יוקדש ברובו לפעילות חברתית כשמערכת השעות וימי הלמידה בשבוע יותאמו לשינויים לכשנגיע לשלב הזה בשנה.
אנו בפתחה של שנה גדושה בעשייה וככל שהשנים חולפות אנו מצפים שהתלמיד ייקח על עצמו יותר ויותר אחריות על חייו בישיבה ומחוצה להם כהכנה נכונה לחיים הבוגרים שמחוץ לעולם החממה הישיבתית. תמרור הכוון נוסף הוא ההכרה שיש בזנה זו הכנה לקראת המעבר לשלב החיים הבא , שמעבר לבחירת מקום ההמשך בו נעסוק במהלך השנה בהדרגה, נכון הוא הלהתחיל תהליך הבנייה אישי לקראת חיים של לימוד תורה ושל דרישות עצמיות ללא מסגרת כופה ומחייבת, אלא מתוך בחירה והרגל עצמי. כמובן שאנו משתדלים לצייד אותו בכלים מתאימים, שיח מרובה על יכולתו להתבונן על עצמו ולבקר את מעשיו ועוד ועוד, אך בסיכומו של דבר איננו באים להחליף את התלמיד בניהול חייו הבוגרים.
בד בבד עם הגדלת התלמיד והעצמתו כבוגר, האחריות שלנו מחייבת לא לאפשר לתלמיד במערכת להתנהל בהפקרות מזיקה לו או לסביבתו . אנו נמשיך להקפיד על יחס ראוי ונאות לזמנים (קימה בבקרים לתפילות, השקטת המרחב הציבורי והחשכתו מהשעה 23:45), יחס מותאם ואנושי לרכוש הכללי והפרטי, להתנהגות מותאמת למוסד חינוכי ישיבתי ולחיי פנימייה תקינים המאפשרים מצד אחד לחוות חיים חברתיים עשירים ומאידך לא להפיל את התלמיד למריחה וריקבון מזיקים לו ולסביבתו. תלמידים שיתקשו לעמוד במשימה בגלל בלבול חיצוני מוטעה שכיון שהנני "שמיניסט" הכל מאחורי ואני פטור מכללי ההתנהלות התקינים, ימצאו את עצמם מתעמתים עמנו עימות חריף עד כדי השעייה מהפנימייה. לא נסכים להפיכת הפנימייה ו\או הישיבה למוסד בטלה סמוי או גלוי. כל זה חינוך נכון ומיטבי עבור התלמידים שמסגרת באשר היא קובעת לעצמה את קוד ההתנהגות וההתנהלות הנכונים לה ולפרטים שבה ולכן היא מייצרת עבורם כללים נאותים. ביחס לתחום הבטיחות נקפיד על קוצו של יוד בכל הנוגע לבקשת רשות ליציאה משטח הישיבה, הקפדה על דיווח למדריך על היעדרות מאושרת כדי שלא יחפש את התלמיד בשעת לילה מאוחרת, הימצאות בפנימייה חובה מהשעה 23:45 שהוא זמן בדיקת נוכחות.
דגש בטיחות נוסף וחשוב- כל שימוש ברכב ממונע מסוג כלשהו אסור בהחלט !! אין להגיע לישיבה עם כלי רכב וכמובן לא להשתמש בהם במהלך השהות בישיבה.
מבחני הבגרות
התוצאות של מבחני הבגרות שנעשו שנה שעברה הגיעו בסיום החופשה, עדיין לא קבלנו את הניתוח שלהם ברמה הכלל מערכתית, אך ב"ה מתחומי הדעת שאנו לימדנו יש לנו שביעות רצון מהשגי התלמידים והקורולציה בין ההשגים במבחנים עצמם לציונים השנתיים. כמובן שיש תלמידים שהזלזול בתהליכי הלמידה במהלך השנה גרע מציונם השנתי ויכולתם השתקפה במבחן הבגרות עצמו יותר מכפי ששיקף הציון השנתי. העיקרון הזה אותו הישיבה מובילה שנים רבות, שציון שנתי משקף תהליך שנתי ולא רק יכולת של תלמיד ,ימשיך ביתר שאת גם בשנה הקרובה. מנסיוננו בעבר נמצאנו למדים שתלמידים מזלזלים יותר בתהליכי הלמידה שלהם בי"ב, שוב, מתוך אגו מיותר תחת המעטה המכונה "שמיניסט", ומפסידים נקודות רבות ויקרות בציון השנתי ופעמים רבות גם במבחני הבגרות עצמם. הפער בין ההישגים בקיץ שביעית לקיץ שמינית יכול להיות גדול בעשרות אחוזים והכל שיקוף של יחס התלמידים ללמידה. יש להם אשליה שניתן לעשות את כל התהליך הלימודי קצר יותר וממוקד יותר, וזאת מתוך חוויה מוטעית הזכורה להם מבגרויות הקיץ של השביעית תוך שכחת התהליך הרציני שהשקיעו עד אליהם ואז המסקנה המוטעית ברובה אומרת להם שניתן לדלג על התהליך ולהסתפק בהשקעה לקראת הבגרויות עצמן, אך מבחן התוצאה מוכיח שזו אשלייה בלבד. אנו נמשיך להקפיד על תהליכי למידה מסודרים ,אך גם פה, אחריות התלמיד על לימודיו והישגיו תכתיב את מבחן התוצאה.
בגרויות החורף אליהן ניגש השנה הן: בגרות חורף גמרא והלכה (פנימית), בגרות תושב"ע בית חינוך ומשפחה (חיצונית), בגרות באזרחות (חיצונית), בגרות מתמטיקה ל3-4 יח"ל (חיצונית). לתלמידי התל"ם ו3 יח"ל תנ"ך תהיה בגרות תנ"ך בחורף.
בקיץ ישלימו תלמידי 5 מתמטיקה את הבגרות שלהם, תושב"ע ואנגלית בכל הקבוצות , תנ"ך ,חנ"ג ,פרוייקט באזרחות ומגמות.
חובת ההתנדבות ממשיכה גם השנה כתנאי לזכאות לבגרות. דקלה שוורץ ממשיכה להוביל תחום זה ואחריות התלמידים למצוא מקומות התנדבות ולדווח על כך במערכת.
קומה ב' של מגמות לימוד
בישיבה מוצע לתלמידי י"ב ללמוד קומה ב' של מקצועות לימוד בתחומי: מחשבת ישראל, ספרות והיסטוריה. תלמידים יכולים להוסיף 5 יח"ל (כהרחבה) על המגמה העיקרית שלהם, לחלקם זו הופכת למגמה עיקרית אם הם פרשו ממגמתם בשביעית.מורי המגמות יציעו זאת לתלמידים בתחילת השנה ותהליכי הלימוד יתחילו במקביל למערכת.
לימודי הגמרא
הלימוד בגמרא ימשיך להיות מחולק לקבוצות למידה על פי סגנונות לימוד, קבוצת בית מדרש בהובלתי ועוד שתי קבוצות גמרא, של הרב עמוס שקד והרב אלי טישלר, כפי שהיו שנה שעברה.
לימודי קודש להעשרה
הישיבה מבקשת לתת לתלמידים המעוניינים בהרחבת לימודי הקודש עוד מסגרות לימוד. מעבר לסדרי ערב שיהיה בהם לימוד אישי על פי בחירה וכן יתחיל פרוייקט של חברותות שמינית-שישית, יוצעו לתלמידים שיעורים בבית המדרש בערב באופן קבוע. בימי רביעי בערב יגיע הרב אחיקם גץ, ראש המכינה בעכו, להעביר שיעורי תורה קבועים לבניין האמונה. שיעורים נוספים יתווספו במהלך הזמן. אני תקווה שהשמינית תהיה גורם משמעותי בלמידה עצמית בכל חלקי היום.
בחירת מקום המשך לשנה הבאה
יעד מרכזי בשנה הקרובה הוא ליווי התלמידים בתהליכי הבחירה שלהם למקום המשך לימודיהם בשנה הבאה. נושא זה יטופל בהרחבה מזוויות שונות כאשר תחילת העיסוק בו תתחיל אחרי החגים לקראת כסלו וככל שיחלוף הזמן נגביר את העיסוק והחשיפה של התלמידים לנושא. כמובן שבסופו של דבר התהליך הוא אישי ומלווה בהכוונה על ידי צוות המחנכים וראש הישיבה.
צוות ההדרכה
צוות המחזור משתנה במעט בתחום ההדרכה. למחזור יצטרף עידו מועטי שידריך יחד עם נתנאל פנש מדריכנו הוותיק ולצידם שמר נבון מדריך כיתת בני המנשה. עידו יצטרף אחרי החגים בעז"ה, לאחר שחרורו מצה"ל, ועד אז נתנאל ושמר ינהיגו יחד את החינוך בפנימייה יחד עם ירדנה בראל, אם הבית הקבועה.
כל מספרי הטלפון של הצוות מופיעים באתר הישיבה למי שזקוק.
שלום כיתה ...ט'
ביום רביעי הקרוב אנו מתחילים בפעילות פתיחה לקבלת תלמידי החמישית לישיבה. הפעילות תהיה על פי קבוצות ותסתיים בטיול גיבוש. המטרה לייצר קשר ראשוני בין בוגרי הישיבה לחדשים ולתת לשני הצדדים תחושת אחריות כלפי הישיבה כבית של כולם. זו תחילת המנהיגות שהשמינית אמורה להוביל בישיבה במהלך השנה הקרובה.
חינוך לחיי משפחה
דבר נוסף ייחודי לשמינית הוא סדנה עם הרב עמוס בדש העוסקת בנושא קשרים עם בנות למטרת נישואין, מורכבות חיי הנישואין והבנת הפערים בין המינים. זו סדנה שמועברת כמה שנים ומצליחה מאוד. הרב עמוס בדש הוא יועץ זוגי מוסמך ועוסק שנים רבות בתחום. ככלל, נושא זה של בניית הבית נלמד בהיבטים שונים בשמינית, הן במסגרת לימודי החובה בתושב"ע של "בית חינוך ומשפחה" והן בסדנת רשות זו שתתקיים בסדרי ערב בימי שני לאורך כעשרה מפגשים.
טיפול פרטני
במהלך השנה ניתן לתלמידים בודדים טיפול פרטני על ידי צוות העוסי"ם בישיבה. הטיפול חשוב ומועיל ונעשה כלפי תלמידים שאותרו כמי שטיפול יכול לסייע להתפתחותם. אנו רואים ברכה גדולה בטיפול זה לאורך השנים ולעיתים הקשר נמשך אף לאחר סיום הלימודים בישיבה. את הצוות מרכז ומוביל יועץ השכבה, דן היימן. הורים החושבים כי יש מקום לטיפול פרטני בבנם מסיבות שונות מוזמנים לפנות למחנך הכיתה ודרכו לדן הימן לשקול מתן מענה טיפולי. ככל שנקדים- נרוויח.
אסיים בתודה לרב חיים איזנטל ראש הישיבה, ולאופיר בן אילוז מנהל התיכון על הכנת הישיבה לשנה החדשה, ליוסי דרעי אב הבית על כל העמל שהושקע בחידוש הבניין, לצוות המזכירות שעמל על מנת להכין עוד שנת לימודים , לדותן זכריה מנהל הפנימייה ושאר האנשים שעסקו כל אחד בתחומו כדי שנוכל לפתוח יחד עוד שנה טובה ומוצלחת בעז"ה.
בתפילה לשנה טובה מוצלחת ומבורכת
הרב שי פרנקל
רכז השכבה
(קרא עוד...) מצגת/pdfaccessibility