סיכום שבת בית מדרש

ביום חמישי , ה' בטבת, ער"ש פרשת "ויגש", יצאו כ-160 תלמידים עם אנשי צוות, רובם תלמידי תוכנית בית המדרש המתקיימת בכל שכבה בפני עצמה ומטרתה להוות קבוצה ללימוד עצמי בגמרא במודל הישיבות המסורתי. לתלמידים הללו הצטרפו תלמידים נוספים שביקשו להצטרף למהלך והתחייבו להיות שותפים מלאים בשלושת הימים. זו קבוצה גדולה ומשמעותית בישיבה שעברה יחד תהליך מואץ של ימי עיון, לימוד, אווירה רוחנית ולכידות חברתית.

יום חמישי התאפיין במפגש עם דמויות רבניות שונות על רקע מגוון.

כחלק מהעיסוק שלנו השנה במסכת סנהדרין העוסקת בנושא בתי הדין על פי התורה, פתחנו את היום, בכולל "ארץ חמדה" לדיינות שבירושלים. בכולל "ארץ חמדה" לומדת חבורת אברכים המתמסרים שנים ארוכות ללמידה מפרכת ומאתגרת ובנוסף לכך מפעילים ב"ארץ חמדה-גזית" בית דין לדיני ממונות על פי ההלכה בבניין בו ממוקם הכולל. לבית הדין זה הפועל הלכה למעשה, פונים אנשים המבקשים במסגרת חוק הבוררות להישפט בפני דייני ישראל.

כל שכבת גיל חוותה סימולציה משפטית בה השתתפו שחקנים מאולתרים מהשכבה בתפקידי הדיינים, התובע והנתבע, וניסו יחד עם קהל הצופים ללבן מקרה שהובא בפניהם ולהביע עמדות כלפי המקרה הנידון.

שמענו הרצאה על סדרי הדין מפי דיין בפועל בבית הדין דרכה התוועדנו להליך ההידיינות בבית הדין. וסיימנו במפגש עם ראשי הכולל, הרב ארנרייך והרב כרמל, שהטעימו אותנו ממימוש החלום להקים מערכת משפט הפועלת על פי דין תורה. כיום ישנם תשעה בתי הדין לממונות הפועלים בכל הארץ ומפעלים נוספים שהם אחראים עליהם.

המשכנו לתל אביב, פתחנו בישיבת מעלה אליהו במרכז תל אביב ולאחר מפגש קצר עם ראש הישיבה הרב חיים גנץ שמענו שיעור בפרשת השבוע  מפי הרב משה לוי שנמנה על צוות הר"מים  שהקים את הישיבה. ולאחריו שיחה מפי הרב אלישע לפיד שתאר את ההתמודדות במגורים במרכז "מדינת תל אביב" והמשמעות של הימצאות ישיבה במרכזה. הרב תיאר את הצמא הגדול שקיים היום אצל האנשים הרחוקים ביותר.

בשעות הערב עברנו לישיבת אורות שאול שבדרום תל אביב, שמענו שיחה מהרב יובל שרלו  אחד מראשי הישיבה, המתמחה בתחום אתיקה על פי התורה ומשמש חלק מהוועדה בנושא מטעם המדינה. קינחנו בהתוועדות בנושא חשיבות בעיסוק בתורה עם שירה וניגונים בהובלת הרב תמיר גרנות, מראשי הישיבה באורות שאול.

ביום שישי, לפני שנפרדנו מתל אביב, נפגשנו עם תלמיד חכם תל אביבי ייחודי, הרב מרדכי אוייערבך (בנו של הגרש"ז זצ"ל), בבית המדרש בו הוא משמש כרב. פגשנו גדול תורה מבוגר, מאיר עיניים ופנים, שעל אף הקושי לשמוע את תוכן דבריו מפאת חולשת הקול, הותיר המפגש עימו רושם מעצם המפגש.

משם עלינו לירושלים, שחייה ורחצה לשבת בבריכה בירושלים, מעט זמן חופשי להתארגנות לשבת והתרכזות בישיבת פורת יוסף שברובע היהודי.

תפילות השבת המרוממות התקיימו ברחבת הכותל המערבי. קולות התפילה והשירה שלנו התערבבו בקולות המגוונים של המניינים השונים ואף גברו עליהם בעוצמתם. לאחר ריקודים ושמחה, סעודת שבת כהלכתה עם זמירות שבת ודבר תורה של הרב חיים, שמענו שיחה מהרב טוביה ליפשיץ אשר משמש  כמשגיח בישיבת הכותל כ-30 שנה, שקרא לנו לשמוע את המסר של לקיחת האחריות מתוך סיפורי יוסף ואחיו ולהעתיק אותו לחיינו האישיים.

קבוצת תלמידים שרצתה המשיכה בליווי של חלק מאנשי הצוות לטיש של חסידי תולדות אהרן במאה שערים. לחלק מהתלמידים זו חוויה ראשונה של מפגש עם עולם החסידות מבפנים וזה עורר ביניהם שאלות ושיח.

למחרת, פגשנו לאחר הקידוש את מתי דן, מיוזמי גאולת הבתים ברובע היהודי, המוסלמי ועיד דוד. מתי תאר באוזנינו את ההתעוררות לנושא וכיצד נרקמה מהיוזמה תנועה גדולה בחסדי ה' ומתוך מציאות מתגלגלת. שמענו מעט סיפורים בנושא גאולת הבתים והבנו עד כמה יכול איש אחד לחולל מהפכות משמעותיות מתוך הקשבה לקולו הפנימי.

בצהריים יצאנו לסיור מאובטח ברובע המוסלמי בהדרכת הרב שמחה קופלד, מראשוני המתיישבים במקום. הלכנו בסימטאות, עלינו על גגות וראינו בעינינו את הר הבית ששועלים מהלכים בו. הרב שמחה היטיב לתאר לנו את גלגולי ההתיישבות והתרחבות גאולת הבתים. אי אפשר שלא להתרשם ממסירות הנפש עד היום הזה של ניהול חיים במקום, גידול ילדים וחיים בשכנות לערבים תושבי המקום. סיימנו בשירה גדולה ובתפילה "והראנו בבניינו ושמחנו בתיקונו והשב כהנים לעבודתם ולווים לשירם ולזמרם והשב ישראל לנוויהם".

השבת יצאה מתוך שירי סעודה שלשית מרוממים וסיכום של הרב חיים מה לקחנו מהמפגש עם כל האנשים בהם פגשנו, כל אחד במקומו וכל אחד עם הדגש שלו ביחס למסירות ולשליחות שהנחתה אותו.

עצרנו לסעודת מלווה מלכה בשרית (איך לא...) וחזרנו מרוממים וטעונים להמשך עשייה בשגרה הברוכה.

זכינו להתברך בתלמידים נפלאים ואיכותיים שהיו שותפים מלאים לאורך כל הימים האינטנסיביים, התנהגו למופת, שיתפו פעולה ונתנו יד לעזרה בכל שהיה נצרך.

מי שהוביל , תאם ודאג לכל הפרטים היה הרב אמיתי שפירא, ולו מגיעה התודה הגדולה, כאשר יחד עימו מנצחים על המלאכה יאיר שרייבר ,דותן זכריה וגלעד כמיסה כל אחד בתחומו הלוגיסטי. ברצוני להודות לרב שי פרנקל, לרב ערן מזרחי, לרב ידידיה שביב, לרב משה ראב ולרב שלמה שטרסברג על הליווי של התלמידים במהלך הסופ"ש. יישר כוחם של כל הפועלים להצלחת ימים אלה.

 לחצו לצפיה בתמונות

accessibility